Menu

Safety Information for our Neighbors

Sikkerhetsinformasjon for våre naboer

Kjære nabo

The Quartz Corp (TQC) driver gruvedrift på flere forekomster og har et verk her på Drag hvor det foregår produksjon av kvartssand. Fabrikken er lokalisert i lokalsamfunnet og det er viktig for oss at dere, som er våre naboer, kjenner til hva vi arbeider med. I denne brosjyren presenterer vi viktig informasjon om hvordan vi håndterer sikkerheten rundt kjemikaliene som brukes i produksjonen. Sikkerheten for våre ansatte og lokalsamfunnet er svært viktig for oss, og vi håper informasjonen i denne brosjyren vil besvare eventuelle spørsmål.

Produksjonsprosessen og kjemikaliene på anlegget

I produksjonsprosessen renses råkvarts i flere trinn før vi ender opp med ren og tørr kvartssand. Prosessen starter med at råkvarts knuses og males til små sandkorn. Videre renses sanden ved hjelp av ulike kjemikalier, deriblant flussyre og hydrogenklorid, før den tørkes og pakkes.

Storulykkeforskriften

Storulykkeforskriften stiller krav til virksomheter som bruker større mengder farlige kjemikalier. Forskriftens mål er å forebygge storulykker og begrense konsekvensene en eventuell storulykke kan få for mennesker, miljø og materielle verdier.

En storulykke defineres som en hendelse der det inngår farlige kjemikalier og som får en ukontrollert utvikling som medfører alvorlig fare for mennesker, miljø eller materielle verdier.

TQC er grunnet oppbevaring av flussyre og hydrogenkloridgass definert som storulykke-virksomhet i henhold til storulykkeforskriften. Forskriften stiller blant annet krav til at vi skal utarbeide en sikkerhetsrapport og tilgjengeliggjøre informasjon om virksomheten vår til allmennheten. En oppdatert sikkerhetsrapport ble sist oversendt tilsynsmyndighetene i 2020, i forbindelse med at vi i nær fremtid justerer vår produksjonsprosess.

Flussyre er en syre som er etsende og meget giftig. I romtemperatur er den en blank væske med en stikkende lukt. Flussyre er ikke brennbar. Flussyre er også kjent under navnene hydrogenfluorid og HF.

Hydrogenklorid er etsende og giftig ved innånding. Ved romtemperatur er hydrogenklorid en fargeløs gass med stikkende lukt som danner en hvit damp av saltsyre når den kommer i kontakt med vanndamp i luften. Gassen er ikke brennbar.

Risiko for storulykke

TQC har gjennomført risikovurderinger av sin virksomhet for å kartlegge mulige uønskede hendelser som kan oppstå. Basert på de uønskede hendelsene som er kartlagt er det identifisert scenarioer med potensial for en storulykke. Slike hendelser er knyttet til lekkasjer av flussyre og hydrogenklorid under lagring og transport. Fortynning og spredning av gassen avhenger av vær og vindforhold. Det er svært lite sannsynlig at helseskadelig konsentrasjoner vil spres utenfor fabrikkområdet.

Sikkerhet ved anlegget

Storulykkeforskriften krever at TQC arbeider systematisk med tiltak for å forebygge og begrense konsekvensene av en storulykke. Det er viktig å jobbe for at sannsynligheten for at uhell og ulykker skjer er minst mulig. Hvis noe likevel skulle skje, er det også viktig at vi har gode systemer og tiltak for å begrense skadeomfang på mennesker, miljø og materielle verdier.

Lagring, bruk og håndtering av flussyre, hydrogenklorid og andre kjemikalier stiller ekstra krav til hvordan sikkerheten for de ansatte og lokalsamfunnet ivaretas:

  • All håndtering og bruk av flussyre og hydrogenklorid gjøres kun i definerte områder på fabrikkområdet og i lokaler der stoffene brukes. Alt produksjonsutstyr er designet for best mulig sikkerhet, både for våre ansatte og for å hindre uforutsette utslipp.
  • I lokaler som benytter de farligste kjemikaliene er det overvåking og varsling med alarmer ved lekkasjer.
  • Vi har rutiner for sjekk og vedlikehold av produksjonsutstyr og sikkerhetssystemer.
  • Kjemikaliene lagres forsvarlig og er innelåste på fabrikkområdet.
  • Våre ansatte har opplæring og trening i hvordan de bruker og håndterer de ulike kjemikaliene.
  • Våre ansatte har verneutstyr som er tilpasset kjemikaliene de jobber med.
  • Vi har et industrivern som har opplæring og trening i å håndtere aktuelle hendelser som kan oppstå.

Ved hendelser – hva kan skje

I henhold til storulykkeforskriften har vi utarbeidet en beredskapsplan som er kommunisert til nødetatene og til kommunen. Industrivernet vårt gjennomfører årlige beredskapsøvelser sammen med nødetatene (brannvesen, politi og ambulansetjeneste), og disse er også godt kjent med virksomheten vår og kjemikaliene vi bruker.

Hvis en hendelse inntreffer ved anlegget, vil industrivernet først bli varslet. Brannvesen, politi og/eller ambulanse vil også bli varslet, men industrivernet vil være de første til å iverksette tiltak. Naboer til anlegget vil bli varslet via SMS.

Industrivernet kjenner til hvilke kjemikalier som brukes på industriområdet, og har verneutstyr og kunnskap til å håndtere kjemikaliene på tryggest mulig måte. Når brannvesen, politi og/eller ambulanse ankommer anlegget, overtar disse ledelsen av redningsarbeidet, men industrivernet vil fortsette å bistå og vil sørge for å rydde opp i etterkant av ulykken.

Vi henstiller alle berørte parter om å etterkomme alle instrukser fra innsatsledelsen ved en eventuell storulykke, og at man trekker innendørs inntil annen beskjed blir gitt.

For mer informasjon

Besøksadresse: The Quartz Corp
Hamnbakken, 8270 Drag
Postadresse: Postboks 14, 8271 Drag
Kontaktperson: Stig Wiik
Telefon: 950 86 357
Internettside: http://www.thequartzcorp.com (https://web.archive.org/web/20201027094825/http://www.thequartzcorp.com/en/)